Translate

21 Kasım 2013 Perşembe

PAKİSTAN'IN HALEN TEDAVÜLDEKİ MUHAMMED ALİ CİNNAH VE OSMANLI BAYRAKLI KAĞIT PARASI İLE 1948 BASIMLI OSMANLI TUĞRASI FORMUNDA METAL PARASI

PAKİSTAN'IN HALEN TEDAVÜLDEKİ MUHAMMED ALİ CİNNAH VE OSMANLI BAYRAKLI KAĞIT PARASI İLE 1948 BASIMLI OSMANLI TUĞRASI FORMUNDA METAL PARASI

İngiltere’nin 16 Mart 1920'de İstanbul’u işgal etmesi, Osmanlı Devleti'nin her zaman sâdık bendesi olmuş Hind Müslümanlarını (Pakistan ve Bangladeş dahil) tekrar ateşledirdi. Protesto için Amritsa şehrinde büyük bir miting yapıldı. Mevlana Ebul Kelam Azad, Muhammed Ali Cinnah ve Mahatma Gandhi’nin katıldığı miting Kur’an okunarak başladı. İstanbul’un işgalinden üç gün sonra Hilafet Komitesi adına Muhammed Ali başkanlığındaki Müslüman heyeti Londra’da Başbakan Lloyd George ile görüşerek muhtıra verdi.

Hint Hilafet Komitesi, Haydarabad'da Hint kıtasının önemli önemli şehir ve merkezlerinden delegelerin katıldığı büyük bir konferans düzenlendi. Konferansta Osmanlı Halifesi’ne bağlılık kararı alındı. Konferans adına Gulam Muhammed imzasıyla Osmanlı Sadrazamına çekilen telgrafta “Peygamber-i Zîşanımız Efendimiz Hazretlerinin Halifesi ve Emirül Müminin” sıfatıyla Türk Sultanına “biat” ettiklerini, yani dini otorite olarak onu tanıdıklarını bildirdiler. Londra’ya da gönderilen telgraf Osmanlı gazetelerinde de yayınlandı.

Hintli Müslümanlar 23 Haziran 1921'de Londra’da Yunanlıların Anadolu’daki baskı ve katliamını protesto etmek amacıyla bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda konuşan Muhammed Ali Cinnah İngiliz politikalarını kınayarak şunları söyledi: “Bir Müslümanın, canından çok sevdiği o Türk topraklarının Yunanistan’a peşkeş çekilmesine tepkisi ne olur sanıyorsunuz? Hele İstanbul’un İngiltere ve yandaşlarının silahlarının gölgesinde, müttefiklerin bir çıkar ve güvence aracı haline getirilmesine ne demeli? Şunu iyi bilmelisiniz ki, hiçbir zaman siz Hindistan halkı veya Müslümanların iyi niyetine nail olamazsınız! Ve hiçbir zaman rahat ve huzur bulamayacaksınız!”

Kurtuluş Savaşı’nda Osmanlı Halifesinin ve Payitahtın kurtarılması için başlatılan Milli Mücadele'ye destek için Hint Hilafet Komitesinden Mustafa Kemal’e 781.570 Türk Lirası ve muhtelif yerlerden de 254.038 Türk Lirası olmak üzere toplam; 1.035.608 Türk Lirası yardım gönderildi. Hint Hilâl-i Ahmer Reisi Emir Ali, Yunan istilası dolayısıyla Hilâl-i Ahmer’e Ekim 1921’de 500 İngiliz lirası gönderdi. Yardım sebebiyle heyet erkanına teşekkür edildi. Aynı Cemiyet 1921-1922 yıllarında Anadolu’da sıhhiye-i askeriyenin ihtiyacını karşılamak üzere 40.000 parça eşya sevk etti. 1921 yılının başlarında Ankara’ya, Hilâl-i Ahmer genel merkezi tarafından toplanan 250.000 lira gönderilmiştir. 1921 yılında, sadece Nisan - Ağustos ayları arasında; öksüzlere, şehitlerin yoksul ailelerine ve Hilâl-i Ahmer’e yardım maksadıyla toplam 58.650 lira gönderilmiştir. Mayıs 1920 ile Ocak 1921 tarihleri arasında Hindistan’ın Bombay şehrindeki Hilafet Cemiyeti’nin yaptığı yardım 33.000 İngiliz lirasına ulaştı. İstanbul’daki felaketzedeler de unutulmamış ve bu meblağın 2.000 lirası İstanbul’daki felaketzedelere gönderilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder